MAMMUTTIHIR­RELLÄ TEHDAS SIIRTYI YÖVUOROON, ”-ÄITI PESI PYYKIT YÖLLÄ”

Mammuttihirren ratkaisu siirtyä tehdastoiminnoissa kokonaan pelkästään yövuoroihin on herättänyt paljon kiinnostusta. Ratkaisustamme on uutisoitu kotimaan päämedioiden lisäksi kansainvälisissä medioissa. Myös sosiaalisen median kanavissa on ollut laajaa keskustelua aiheesta. Avaamme tässä tekstissä jopa yllättäen yhteiskunnallisesti merkittäväksi noussutta ratkaisuamme.

TAUSTALLA VOIMAKAS MUUTOS ENERGIAMARKKINOILLA

Yritysten toimintaympäristössä on tapahtunut selkeä muutos. Yhteiskunnassamme on energiakriisi. Tämän seurauksena sähkön hinnan vuorokausivaihtelut ovat monikymmenkertaisia. Yöllä sähkön hinnat ovat olleet muutamia senttejä ja päivällä lähes euron kilowattitunnilta. Poliitikot ja viranhaltijat ovat laajasti tiedottaneet jopa mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista. Lisäksi on voimakkaasti vedottu paitsi yksityistalouksiin, myös yrityksiin energian säästön ja kulutushuipun tasaamisen merkityksestä. Tästä käy esimerkiksi vaikkapa Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhdessä lanseeraama Astetta Alemmas -kampanja.

MAMMUTTIHIRREN RATKAISU

Ratkaisumme ydin on yksinkertaisen laskelman lopputulos. Kallis energian hinta ohjasi työt yölle. Emme nähneet järkeä pitää tuotantomme koneita käynnissä kalleimpana aikana. Ratkaisu tehtiin yhdessä työntekijöiden kanssa ja kompensoimme heille tavanomaisten yölisien päälle lisäpalkkaa. Asiat sovittiin nopeasti ja paikallisesti, ilman minkäänlaista vastakkainasettelua työtekijöiden ja työnantajan välillä. Samaa venettä totesimme soutavamme ja samaan suuntaan.

Yritysten menestyksen eräs keskeinen pilari on hintakilpailukyky. Asiakkailta saatava hinta ei kestä kohtuuttomia ylimääräisiä kulueriä. Laskimme energiahinnan nousun vaikutuksen yksittäisen hirsitalotoimituksen hintaan olevan pahimmillaan jopa yli 3 000 euroa. Näin ollen päätöksemme siirtyä pelkkään yövuoroon oli puhdas win-win -tilanne, jossa ainoa menettäjä on sähkön myyjä. Kaikille muille osapuolille ratkaisu tuottaa.

Toinen keskeinen yritysten menestyksen kulmakivi on muuttuviin tilanteisiin reagointi ja muutosten päämäärätietoinen täytäntöönpano. Hyvätkään ideat eivät ole mitään, jos ne jäävät suunnittelun asteelle pelkäksi sananhelinäksi. Yritykset ja yrittäjät eivät voi jäädä takahuoneeseen odottelemaan ihmettä tapahtuvaksi. Yrittäjän on itse toteutettava ihme yhdessä sidosryhmiensä kanssa.

Hirsituotannon Hundegger -työstökoneita

Tekemäämme päätökseen vaikutti myös valtiovaltamme esittämät voimakkaat vetoomukset kulutushuippujen tasaamiseksi. Ratkaisumme osoittaa, että tällaisia mahdollisuuksia teollisuudestakin löytyy. Uskomme, että esimerkkimme rohkaisemana käytäntö yleistyy muissakin yrityksissä. Päättäjät voisivat myös halutessaan ohjata yrityksiä ratkaisuihin esimerkiksi kompensoimalla yrityksille ja työntekijöille aiheutuneita haittoja. Verovapaa yötyö? Siis laillisesti pimeät palkat! Luultavasti mahdotonta toteuttaa, mutta joka tapauksessa porkkanat ja kepit ovat poliittista valtaa käyttävien hallussa.

Toteamme myös, että Mammuttihirrellä yövuoroihin siirtyminen on toivottavasti väliaikaista ja ennustamme pahimman turbulenssin jälkeen energian päivähintoihinkin kohtuutta. Vuorojen pikainen vaihtelu ei ole työntekijöillekään helppoa ja yötyöhön liittyy useita potentiaalisia inhimillisiä haittatekijöitä.

MITEN OTSIKON PYYKINPESU LIITTYY ASIAAN?

Mammuttihirsi on voimakkaasti kasvava ja kehittyvä perheyhtiö. Omistajat, veljekset Ilpo ja Hermanni Nylander ovat päivittäisessä toiminnassa mukana ja samassa eturintamassa työntekijöiden kanssa. Energian hinnanoptimointiratkaisua mietittäessä tuli mieleen myös Ilpon ja Hermannin jo edesmennyt, erittäin ahkera ja säästäväinen Aira-äiti. Äiti pyöritti perheen arjen kotona palkkatöiden ohessa, liikennöitsijä -yrittäjänä toimineen Lauri-isän keskittyessä yrityksensä kehittämiseen. Isossa perheessä pyykkikone oli kovassa käytössä ja hyvin usein se kävi halvemman sähkön aikaan yöllä. Äiti pesi pyykit yöllä, pojat tekevät hirret yöllä.

Paljon on kotoa saatu eväitä elämään.

Ilpo Nylander, Yrittäjä

Muun muassa seuraavista linkeistä pääsee uutisiin käsiksi;

Helsingin Sanomat pääkirjoitus

Helsingin Sanomat

Suomen yrittäjät podcast

Suomen yrittäjät

Bloomberg

Taloussanomat

Keskisuomalainen

Kaleva (maksumuurin takana)

YLE Aamu-tv 8.9.2022 (video) osuutemme alkaa noin 5,15 minuutin kohdalta.

YLE Ykkösaamu (radio) osuutemme alkaa noin 28 minuutin kohdalta.

YLE areena (radio)

Yle Uutiset Pohjois-Suomi 30.9.2022 (video) osuutemme alkaa noin 2,30 minuutin kohdalla

Kauppalehti (maksumuurin takana)

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Tilaa esitteitä, kysy hirsirakentamisesta, jätä palautetta tai tarjouspyyntö.